مهندسی معدن کلیه علوم وابسته به زمین

استخراج اکتشاف فرآوری زمین شناسی سنگ و کانی جواهرات دانلود کتاب...........

مهندسی معدن کلیه علوم وابسته به زمین

استخراج اکتشاف فرآوری زمین شناسی سنگ و کانی جواهرات دانلود کتاب...........

سنگ متولدین فروردین

              

                         

                                                سنگ ماه / الماس

الماس (DIAMOND) یکی از گرانبهاترین سنگ های روی کره زمین است که از فراوان ترین عنصر موجود - یعنی کربن - ساخته شده و سخت ترین ماده را تشکیل می دهد. بلورهای الماس از چهل و پنج میلیون سال پیش ، در اعماق زمین بر اثر آتشفشان ها در شرایط فشار بسیار بالا و درجه حرارت زیاد از کربن خالص با درجه 95/99 درصد تشکیل شده اند. الماس تراش داده شده را برلیان گویند.

الماس را به دلیل درخشش و تلألو بسیار زیاد آن در قرون و اعصار گذشته برای تزیین مجسمه ها و بت ها استفاده می کرده اند و درباره این سنگ زیبا افسانه ی ، داستان ها و فیلم های بسیاری ساخته اند. در تاریخ ، الماس را منشاء بسیاری از جنگ و ستیزها می دانند؛ و نمونه معروف آن انقلاب فرانسه است که لویی پانزدهم سفارش یک گردنبند برلیان برای معشوقه خود داد و باعث خشم مردم فقیر شد. همچنین شاه شجاع افغان به خاطر الماس کوه نور از هر دو چشم نابینا و بسیار شکنجه شد. در طول تاریخ ، بسیاری از معابد و آثار تاریخی ، برای یافتن الماس به دست غارتگران ویران گردیده و به مکان های مقدس و اجساد کشته شدگان در جنگ ها بی حرمتی شده است. در قدیم به دلیل نداشتن شناخت از خصوصیات واقعی الماس ، برای آن خصوصیات اغراق آمیزی قائل می شدند و آن را منشاء شجاعت و دلیری و نیز طلسم خوشبختی می دانستند. از پودر الماس هم به عنوان دارو استفاده می کرده اند.

هندوستان تا اواخر قرن هفدهم تنها کشور تولید کننده الماس بوده است. این سنگ گرانبها از قرن پانزدهم وارد اروپا شد و تراش های مختلفی طی سالیان روی آن صورت گرفت ، تا قرن بیستم که تراش الماس به صورت امروزی ( تراش استاندارد) توسط جواهرتراشان بزرگ ابداع شد ؛ که اندازه ها و ابعاد مشخصی دارد.

با پیدا شدن الماس - آن هم به صورت اتفاقی - در اواخر قرن نوزدهم در آفریقای جنوبی، تجارت الماس از همین نقطه آغاز شد و به این ترتیب سیل مهاجران اروپایی ، به خصوص انگلیسی ها ، راهی آفریقای جنوبی شد که آن جا را در استعمار خود در آوردند. معروف ترین این مهاجران شخصی است به نام سیسیل رُدز( (CECIL RHODEZ که شرح ماجراجویی هایش در مورد الماس خود می تواند کتابی باشد. به هر حال ، جز آفریقای جنوبی ، در کشورهای زامبیا و زیمبابوه نیز معادن متعدد الماس کشف شد و با استخراج این سنگ ، کمپانی های بسیاری وارد این بازار شدند. از طرفی الماس های تولیدی در برزیل ، استرالیا و روسیه هم وارد بازار می شد که این کمپانی ها را وادار کرد جهت کنترل الماس - به لحاظ تولید ، فروش و قیمت در جهان - سندیکایی تشکیل دهند.

به این ترتیب سازمانی تأسیس شد به نام C.S.O که یک سیستم حاکم بر کنترل بازار الماس را در جهان دارد. شرکت های بزرگی که زیر نظر این سازمان هستند، الماس های استخراجی را در اختیار دارند. این شرکت ها به صورت حساب شده توسط افرادی در مراکز بورس، الماس های تولیدی را توزیع و از آن جا به مراکز تراش دهنده پخش می کنند. مراکز عمده فروش الماس راف (RAF) کشورهای انگلیس، سوئیس و آفریقای جنوبی است. (واژهِ راف به کلیه بلورهای استخراجی از معادن اتلاق می شود. در حقیقت راف سنگ تراش داده نشده است.)

مراکز عمده تراش الماس بلژیک، هلند، بمبئی، ژوهانسبورگ ، نیویورک ، بانکوک ، فلسطین اشغالی ، چین و روسیه است. در این میان آنتورپ (ANTWERP) بلژیک قلب و مرکز تراش و مرکز تجارت الماس راف محسوب می شود.

یک برلیان( الماس تراش داده شده) از قسمت های زیر تشکیل شده است:
1. تاج (CROWN) که قسمت بالای برلیان است.

2. لبه فارسی؛(GIRDLE) لبه جدا کننده قسمت تاج از پاویلیون.

3. پاویلیون؛(PAVILION) قسمت پایین برلیان.

4. کیولت(CULET) قسمت انتهای برلیان که تیز است.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی، شبه الماس هایی ساخته شده که افراد عادی قادر به تشخیص آن نیستند و ممکن است اشخاص سودجو آنها را به جای الماس به مصرف کنندگان بفروشند. بدترین نوع آن الماس سوار شده روی پایه است که عدم امکان اندازه گیری وزن مخصوص باعث عدم تشخیص درست آن می شود.

یکی از راه های ساده تشخیص برلیان اصل و شبه برلیان ، اندازه گیری ضریب شکست نور به وسیله دستگاه است. یکی از شبه الماس ها زیرکن (ZIRCON) نام دارد که یک کانی طبیعی است به رنگ بلور الماس؛ و دیگری موسونایت (MOISSONITE) است که در سال 1997 میلادی ساخته شده و از نظر وزن مخصوص و ضریب شکست نور بسیار به الماس نزدیک است.

الماس اگر ناخالصی نداشته باشد بی رنگ است و وجود ناخالصی ها باعث ایجاد رنگ در آن می شود. رنگ های موجود الماس عبارت است از سفید، سفید کمی متمایل به آبی ، سفید متمایل به زرد و زرد. اگر الماس در مجاورت مواد رادیواکتیو قرار گیرد تغییر رنگ می دهد. کمیاب ترین رنگ الماس ، سبز و قرمز است. در اروپا و خاورمیانه رنگ های مختلف الماس به کار می رود ، در حالی که در خاور دور فقط الماس بی رنگ طرفدار دارد و برلیان های زرد روشن و زرد شفاف بیشتر در آمریکا به کار گرفته می شود. تمام سنگ های جواهر را جِِـم استونز(GEM STONES) و کلیه سنگ های قیمتی به جز الماس را کالراستونز(COLOUR STONES) می نامند.

مشخصات برلیان خوب

از نظر علم جواهرشناسی ،رنگ سفید در الماس بهترین رنگ است و هر چه به طرف زردی و تیرگی پیش برود سنگ نامرغوب محسوب می شود.

امروزه در تمام دنیا دو سیستم درجه بندی برای رنگ الماس کاربرد دارد که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند و در شناسنامه الماس درج می شود:


1. رنگ بندی در سیستم حروف که از حرف A شروع و به Z ختم می شود.در این سیستم سه حرف A ، B وC رنگ های نادر و کمیاب هستند و برلیان های رایج ازD شروع می شوند. بنابراین سه حرف D ، E وF رنگ کاملاً سفید و دلخواه و بسیار مرغوب قلمداد می شوند و سه حرف G ،H و I رنگ خوب و نزدیک به سفید؛ از حرف J به بعد نیز سنگ به طرف زردی پیش خواهد رفت. ناگفته نماند بعضی از برلیان های رنگی که به آنها FANCY گفته می شود و رنگ هایی مانند زرد طلایی ، صورتی یا سبز دارند ، قیمت های متداول در مورد آنها صدق نمی کند و تابع قیمت های استثنایی است. این سنگ ها بسیار گرانبها و طالب آن کلکسیونرها هستند.

2. سیستم رنگ بندی که در گذشته استفاده می شد؛در این سیستم برلیان های بی رنگ که کمی آبی باشندJAGER ، برلیان های کاملاً سفید RIVER ، برلیان هایی که کمی رنگ زرد دارند WESSELTON ، برلیان های زرد کمرنگ CAPE و برلیان های زرد پررنگ PREMIER نامگذاری شده اند.

نظرات 1 + ارسال نظر
ساناز دوشنبه 27 مهر‌ماه سال 1388 ساعت 14:09

خیلی قشنگ بود. واقعا مهندسی معدن این چیزا رو هم داره؟

سلام به دوستعزیز بله داره تمام زندگی بشر تحت تاثیر دو علمه معدن و کشاورزی

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد