ماگماعبارت است از ماده طبیعی؛داغ که دارای قابلیت تحرک می باشد که از ذوب سنگها در اعماق زمین بوجود می آیدوعمدتا دارای ترکیب سلیکاته می باشد.
ترکیب ماگما :
تشکیل شده است Si, Al , Ca, Na, K, Fe, Mg, H, o ماگما ازعناصر
. نیز در ماگمها یافت می شودH۲o,Cao,AL۲o۳,Sioوهمچنین ترکیباتی مانند۲
البته سنگهای آذرین درونی نمیتواند معرف خوبی برای ترکیب شیمیایی ماگما باشند چون کانیهای مختلف بسته به نقطه انجماد خود در مراحل مختلف از ماگما جدا میشوند و سنگهای متفاوتی را تشکیل می دهند. به همین خاطرنماینده و نشانگر قسمت خاصی از ماگما میباشد ولی اگر گدازه به سرعت سرد شود در این حالت مراحل تفریق ماگما صورت نگرفته و این دسته سنگها به ترکیب واقعی ماگما نزدیکتر هستند.
با بررسی این دسته گدازهها آنها را به سه دسته کلی که چهل و پنج تا هفتاد و پنج درصد وزنی آنها را سلیس تشکیل میدهند تقسیم کردهاند :
( ۱.ماگمای بازالتی (ماگمای بازیک
( ۲.ماگمای آنذریتی (ماگمای حد واسط
۳.ماگمای ریولیتی (ماگمای اسیدی)
گازهای محلول در ماگما در حدودپنج درصد ماگما را تشکیل میدهند. تعیین نوع و مقدار واقعی آنها بسیار مشکل است ولی میتوان مهمترین آنها را گازها، بخار آب همراه با دیاکسیدکربن دانست که نود درصد گازهای خروجی آتشفشانها را تشکیل میدهد. از جمله این گازها در ماگما ازت، کلر، گوگرد و آرگون میباشند .
از مطالعات به عمل آمده در مورد منشاء بخارات آب ماگما چنین برداشت میشود که تمام بخار آب خارج شده از آتشفشان به صورت محلول در ماگما نبوده بلکه مقداری از آن از تبخیر آبهای زیرزمینی در نتیجه حرارت ناشی از ماگما حاصل شده است .
دما :
دما در ماگمای گرانیتی و بازالتی متفاوت است. دمای ماگما از هشتصد تا هزارو دویست درجه متغیر میباشد .
گرانروی :
گرانروی ماگماهای مختلف متفاوت است هر چه گرانروی زیاد شود سیالیت آن کاهش مییابد. گرانروی بستگی با ترکیب شیمیایی، درصد سیلیس، دما، فشار، بخارات و گازهای مخلوط در ماگما و فاز جامد ماگما دارد .
نظریات مربوط به چگونگی تشکیل انواع ماگما :
: ماگمای بازالتی ۱.
میدانیم که پوسته زمین در زیر اقیانوسها نازک است و بلافاصله در زیر آن گوشته بالایی قرار دارد. که این قسمت مواد اولیه لازم برای ماگمای بازالتی را فراهم میکند. در مطالعات انجام شده مشخص گردیده است که این ماگما مقدار کمی بخار آب دارد .
اطلاعاتی که مورد ترکیب گوشته زمین در دست است نشان میدهد که گوشته از نظر ترکیب با ماگمای بازالتی متفاوت است بنابراین ماگمای بازالتی باید از ذوب قسمتهای خاصی از گوشته که در آن تحت شرایط ذوب خشک (بدون حضور آب) حاصل شده است بدست آید. در مطالعات انجام شده به این نتیجه رسیدهاند که عمق سیصدو پنجاه کیلومترحداکثر عمقی میباشد که درآن ماگمای بازالتی تشکیل میشود .
علت حرکت این ماگمای مایع به سطح، جرم مخصوص مواد مذاب است که معمولاً کمتر از جرم مخصوص سنگهای تشکیل دهنده آنها است و باعث صعود آنها به طرف سطح زمین است و ضمن حرکت به سمت بالا با کاهش دما و کم شدن فشار ماگما حالت مایع بودن خود را حفظ کرده و به صورت گدازه در سطح زمین جریان مییابد. بنابراین بازالت یکی از فراوانترین سنگهای آذرین است .
۲.ماگمای آندزیتی :
ترکیب شیمیایی آندزیت با ترکیب قسمتهایی از پوسته در زیر قارهها مشابه است و تصور میشود که این ماگما از ذوب قسمتهایی از پوسته در زیر قاره ها تشکیل میشود .
بر اساس یکی از نظریات تکتونیک صفحهای، زمانیکه یکی از صفحات لیتوسفر به گوشته زمین میخورد در حقیقت پوسته مرطوب اقیانوسها در مجاورت گوشته قرار میگیرد و در اثر حرارت موجود قسمتهایی از پوسته بازالتی ذوب میشود و بدین ترتیب ماگمایی با ترکیب آندزیتی به وجود میآید .
:۳.ماگمای ریولیتی
دو نکته در مورد منشاء این ماگما وجود دارد: اول اینکه تمام آتشفشانهای جدید با این ترکیب در پوسته قارهها وجود داشتهاند و نکته دوم، در تمام این نوع آتشفشانها در زمان خروج مقدار زیادی بخار آب نیز همراه ماگما ریولیتی وجود داشتهکه خود منجربه بوجود آمدن کانیهای آبدار از قبیل میکا و آمفیبولها را در این ماگما شده است. این نکته نشانگر آن است که منشاء ماگمای ریولیتی پوسته قارهها است. در مقایسه ماگمای بازالتی متوجه میشویم که در سنگهای نفوذی فراوان ولی در سنگهای خروجی نادر میباشند .
این مسئله را با این فرضیه توجیه میکنند که هنگامی که ماگمای تشکیل شده به سمت بالا حرکت میکند فشار آن کاهش پیدا میکند و به علت کاهش فشار بخار آب، نقطه ذوب ماگما بالا میرود و برای مایع باقی ماندن ماگما لازم است که دمای آن افزایش یابد ولی همانطور که میدانیم به سمت بالا دما کاهش مییابد. بنابراین قسمت عمده این ماگما در درون زمین سرد میشود و سنگهای نفوذی گرانیت را به وجود میآورد و تنها مقدار کمی از آن به سطح رسیده و جاری میشود