· فرکت
· دکسپن
· کتراک
· استامایت
امروزه معدنکاری و شیوه های رایج در آن در حال تحول دائمی است و بسیاری از مراکز و موسسات تحقیقاتی فعال در امور معدن برای پیشبرد اهداف معدنکاری دست به تولید موادی می زنندکه بیشترین بازدهی را دارا بوده و در عین حال علاوه بر ارزانی غیمت ، با محیط زیست سازگاری داشته باشد.
در مورد گرمترین نقطه ی جهان بحث ها ی بسیاری وجود دارد. برخی صحرای العزیزیه لیبی که بالاترین دمای ثبت شده در آن 58 درجه سانتیگراد است و برخی دره ی مرگ (Death valley) در کالیفرنیا با 56 درجه سناتیگراد را گرمترین نقطه جهان می دانند. اما ماهواره ی سازمان ناسا در کویر لوت دمای 71 درجه سناتیگراد را نیز ثبت کرده است و کارشناسان معتقدند که این دما بالاترین دمای ثبت شده در جهان است
ادامه مطلب ...آدم این جا احساس عجیبی پیدا میکند. نمیدانم اسم این احساس را چه میشود گذاشت؟ قدرت؟ شکوه؟عظمت؟ افتخار؟ یا ... شاید با دیدن این همه جواهر، آدم یاد زندگی اشرافی شاهانی بیفتد که خودشان را کاملاً از مردم عادی جدا کرده بودند. یاد تصویر فلان پادشاه با آن همه خدم و حشم و برو و بیا و در کنارش تصویر بچههای قد و نیم قدی که با پاهای برهنه توی کوچههای خاکی تیله بازی میکنند.
اما بیشترین چیزی که این جا به چشم میآید، ذوق و هنر هنرمندان ایرانی است، جادوی دستهایی که شاهکار کردهاند. اگر صاحبان این جواهرات حالا زیر خروارها خاک رفتهاند، هنر سازندگان این آثار تا همیشه دهان کسانی که از نزدیک به تماشا میآیند را باز نگه میدارد.این جا خزانه جواهرات ملی ایران است.
خزانه جواهرات ملی، مجموعاً 37 گنجینه دارد. در چینش این گنجینهها سعی شده تا حد امکان جواهرات هم رده، در یک ویترین قرار بگیرند. مثلاً الماسها در یک ویترین، مرواریدها در یک ویترین و...
جواهرات این گنجینه علاوه بر ارزش هنری و تاریخی، از لحاظ اقتصادی، پشتوانه قدرت و ذخیره خزانه مملکتی هم به حساب میآیند.
خیلی نمی توان جواهرات خزانه را از لحاظ تاریخی دستهبندی کرد. زیرا بسیاری از آنها مربوط به دوره قاجار استیا دوره پهلوی و یا از دوره صفوی به جا مانده است. معدود جواهراتی در این خزانه وجود دارد که مربوط به دورههای قبل از صفوی است. بر اساس قانون مصوب 25 آبان 1316 شمسی، قسمت عمده جواهرات به بانک ملی ایران انتقال داده شد و سپس جزو پشتوانه اسکناس و بعداً به عنوان وثیقه اسناد بدهی دولت به بانک، بابت پشتوانة اسکناس قرار گرفت.
بهای این مجموعه چقدر است؟ هیچ کس جواب این سؤال را نمیداند. در این مجموعه گوهرهایی وجود دارد که در جهان نظیر ندارد. مجموعه جواهرات ملی ایران از لحاظ هنری و تاریخی یک مجموعه منحصر به فرد است. آنقدر که حتی زبدهترین کارشناسان جهان هم نتوانستهاند ارزش تقریبی آن را محاسبه کنند.
تاریخچه جواهرات ایران در واقع از زمان صفویان آغاز میشود. سلاطین صفوی در حدود 2 قرن، جواهرات با ارزش را جمعآوری کردند. حتی کارشناسان دولت صفوی جواهرات را از بازارهای هند، عثمانی، فرانسه و ایتالیا میخریدند و به پایتخت حکومت (اصفهان) میآوردند.
در پایان حکومت "شاه سلطان حسین"، با ورود "محمود افغان" به ایران، خزانه دولت دچار پراکندگی شد. ولی بعد با ورود "شاه طهماسب دوم" به همراهی نادر به اصفهان، از خروج جواهرات غارت شده جلوگیری شد.
خزانه فعلی جواهرات در سال1334 ساخته شد و در سال 1339 با تأسیس بانک مرکزی به بهرهبرداری رسید و به عنوان خزانه جواهرات ملی در اختیار این بانک قرار گرفت.
جواهرات و قطعات موجود در خزانه جواهرات ملی در قالب 36 گنجه دسته بندی شدهاند. محتویات این گنجهها بسیار متنوع بوده و به طور عمده شامل انواع زیورآلات تزئینی، انواع تاج و نیمتاج، انواع جقه (پیشکلاه)، گلدان، سرپوشهای غذا، قلیان، آینه، تنگهای مینا، شمعدان، فیروزه، شمشیر، خنجر، سپر، ساعت، قلمدان، انفیه دان، اشیای آراسته به یاقوت و لعل، تفنگ، عصا، مدال، تخت، سنجاق و گل سینه، مروارید و... است.
در زیر برخی قطعات معروف به همراه تصویر و شرح مختصر آنها آورده شده است.
ادامه مطلب ...