البته دوستان عزیز این اشنای اولیه میباشد مطالب کامل تر رو بعدا ارایه میدم
1-
روش های اتاق و پایه :
روش اتاق و پای یکی از روشهای متداول کاری است که سینه کار به طور طبیعی نگهداری می شود. در این روش معمولا قسمت هایی که استخراج می شود به عنوان اتاق و قسمت هایی که باقی می ماند بعنوان پایه در نظر گرفته میشود. این روش برای کانسار کم شیب کاربرد دارد. استخراج اتاق و پایه یک روش دو یا سه مرحله ای است. در مرحله مقدماتی ماده معدنی از اتاق ها استخراج شده و کانسار باز می شود. مرحله دوم استخراج ، شامل انفجار سقف کارگاه ها و بیرون آوردن کانسنگ از اتاق است. مرحله سوم شامل بیرون کشیدن پایههای باقی مانده است. این عمل ممکن است با استفاده از روشهای مختلفی مثل برش دادن انجام شود.از نظر آلودگی آب باید به این نکته اشاره کرد که زمانی آلودگی آب داریم که با سفره آبهای زیرزمینی برخورد کنیم و چون این روش در عمق بسیار کمی اعمال شود بنابراین از نظر آلودگی آب در حد متوسط تا خوب است. آلودگی هوا در این روش صرفاً در عملیات حفاری و انفجار و استخراج ماده معدنی و تخریب سقف ایجاد میشود. در این روش آلودگی صوتی برای کارگران معدن ایجاد می کند ولی میزان آن زیاد نیست.
2- روش کارگاه ها ی با چوب بندی :
این روش در معادنی استفاده میشود که موا معدنی فوقالعاده و دارای ساختمان نامنظم میباشند و نیروی کار و چوب ارزان در دسترس باشد. ماده معدنی در برش های کوچک استخراج شده و پس از استخراج هر برش چهار چوب بسته می شود. چهار چوبها به نحوی طراحی و نصب میشود که وزن کمرها و سقف را تحمل کنند. در این روش آلودگی هوا در اثر استخراج و عملیات پر کردن ایجاد میشود و تهویه به دلیل وفور چوببستها با مشکل روبهرو است و اگر احتمالاً احتراقی در کارگاه رخ دهد محیط نا امن و آلودهای ایجاد خواهد شد. در روش فوق حتما باید عملیات پر کردن انجام شود زیرا چوب بستها توانایی نگهداری دایم کارگاه ها را ندارند و باعث تخریب آنی کارگاه و درنتیجه نشست در سطح زمین رخ خواهد داد.
3- روش جبهه کار طولانی:
این روش مربوط به کانسارهای پتاس- زغالسنگ و کانسارهایی می باشد که منشاء رسوبی دارند و به حالت لایهای یا توده ای هستند. در این روش طول سینه کاری در مقایسه با سایر روشهای خیلی زیاد است. و از نظر پیشروی کارگاه بصورت بالارو- افقی و از نظر کنترل سقف بصورت تخریب و خاکریز میباشد. طول متوسط کارگاه بین 300-100 متر میباشد.
از مسایل بارز روش فوق افزایش آلودگی هوا و انتشار زیاد گاز متان و گرد و غبار میباشد که به ازای طول کارگاه این مهم تشدید میشود. افزایش طول کارگاه باعث افزایش درجه حرارت شده که در این صورت خطر انفجار گازمتان تشدید میشود. بعلاوه حرارت، مشکلات کارکردن کارگران و تهویه را ایجاد خواهد نمود.
از شرایط مهم این روش سستی کمر بالا است و علت این مسئله اجرای تخریبی جهت مهار کردن فشارهای سقف کارگاه میباشد. در مواردی که شیب کارگاه زیاد و خاک جهت خاکریزی زیاد باشد برای پر کردن محل های استخراجی از پروسه خاکریزی استفاده میشود که در این حالت تخریب کمر بالا خواهد شد و بعلاوه سبب کاهش باطله در سطح میشود. در روش جبهه کار طولانی به علت مکانیزه بودن روش و استفاده از ماشینآلات دارای صدای زیادی است. ولی این صدا به محیط خارج از معدن لطمهای وارد نمی کند در صورتی که به آبهای زیرزمینی برخورد کند اختلالاتی در سطح ایستایی ایجاد می شود .