مهندسی معدن کلیه علوم وابسته به زمین

استخراج اکتشاف فرآوری زمین شناسی سنگ و کانی جواهرات دانلود کتاب...........

مهندسی معدن کلیه علوم وابسته به زمین

استخراج اکتشاف فرآوری زمین شناسی سنگ و کانی جواهرات دانلود کتاب...........

اکتشاف ذخایر پنهان با استفاده از نانو فلزات موجود در گاز خاک

نانو فلزات (Nano-metals) موجود در گاز خاک(gas soil) از 15 سال پیش به‌عنوان روش اکتشاف مواد معدنی در ذخایر پنهان مورد آزمایش و کاربرد است و در این خصوص با توسعه و کارآمدی جمع‌کننده‌های مایع (Liquid collectors) که در تهیه نمونه‌های برجا(فعال) استفاده می‌شوند و با توسعه و کمک روش آنالیز ICP-MS پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای حاصل شده است ولیکن همچنان جمع‌کننده‌های مایع که توانایی برداشت و تجمیع فلزات ردیاب را به درستی و با قابلیت آنالیز به روش ICP-MS را داشته باشند خیلی کم هستند 

 

 

 دوستان با نظرات سازنده خود مارو یاری کنید

ادامه مطلب ...

اصول روش ناتم در تونل سازی

  مقدمه:روش تونلسازی اتریشی (NATM)، در فاصله سالهای 1957 تا 1965 در اتریش ابداع گردید. نام این روش در سال 1962 در سالزبورگ و جهت تمیز از روش قدیمی تونملسازی اتریشی اعطا گردید. نخستین ارائه دهندگان این روش Ladislaus von Rabcewicz, Leopold Müller و Franz Pacher بودند. ایده نخستین این روش عبارت است از استفاده از فشارهای زمین شناسی در برگیرنده توده سنگ جهت مقاوم سازی ونگهداری تونل.
باید گفت که امروزه مطالعات گسترده ای از سوی متخصصین علم مکانیک سنگ در ارائه طرحی مطمئن برای نگهداری فضاهای زیرزمینی صورت می گیرد که بتواند سیستم نگهداری را به گونه ای طراحی کند که علاوه بر ایمن بودن، از نظر اقتصادی نیز معقول باشد. نتایج این مطالعات بر ضرورت بکارگیری روشهای مشاهده ای همچون NATM در تونلسازی تاکید دارد.

ادامه مطلب ...

جواهر چیست

ه 

جواهر سنگ ها بخشی از تاریخ بشرند و قدمت آنها به بیست هزار سال می رسد.در گذشته های دور این نوع سنگ ها عموماً از مواد آلی بوده اند مانند مرجان، کهربا، اما بسیاری از جواهر سنگهایی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد ، کانی های غیرآلی هستند. این جواهر سنگ ها احتمالاً در گذشته ن از آبرفت ها نشات گرفته اند.
جواهرسنگ ها برخلاف سنگهای جواهری برش یافته طبیعی تر به نظر می رسند و می توان آنها را به طور مصنوعی ساخت.جواهرهای بدلی متفاوت از جواهر های مصنوعی هستند.
نام گذاری ها: نام های تجاری،تشخیص درست جواهرسنگ ها را از جواهرهای بدلی مشکل کرده است.جواهرسنگ ها به طور طبیعی ایجاد می شوند و به دلیل زیبایی ، ارزشمندی در عین کمیابی و دوام از جمله سنگ های محبوب به شمار می آیند.
زیبایی این سنگهارا درخشندگی،قوس قزح سانی، بازی رنگ هاتعیین می کند.
جواهرسنگ ها می باید در برابر گرما ومواد شیمیایی متداول خانگی مقاوم باشند و به آسانی نشکنند و خش برندارند. شکنندگی معیاری است برای سنجش میل گوهرسنگ ها به ترک یا رخ.
معمولاً در 1000 گرم یک کاسار الماسی 5 گرم جواهرسنگ وجود دارد به عبارتی 5 گرم در 1 میلیون گرم .
زیبایی
معیارهای زیبایی یک جواهر سنگ را درخشندگی ، جلا ،درخشش گوهرسنگ و رنگ آنها می دانند که به جز کمیت آخر ، سایر کمیت ها بستگی به نوع برش سنگ دارد.
برای آن که پی ببریم چرا جواهر سنگ ها وجه دار هستند لازم است اطلاعاتی درباره انکسار و بازتابش نور از این سنگ ها داشته باشیم.
نور از سطح این سنگ ها بازتابیده می شوند یا از آن عبور می کند و به ماده دیگری برخورد می کند. زمانی که نور از آنها خارج می شود شکست پیدا می کند اما میزان آن چقدر است؟ میزان شکست نور بستگی به اختلاف چگالی هوا و جواهر سنگ دارد.
جلا:
انواع جلای جواهر سنگ ها عبارت است از جلای الماسی، مرواریدی، فلزی، ابریشمی، شیشه ای، صمغی و مومی.
درخشش جواهر سنگ: درخشش رنگین کمانی است که در جواهر سنگ های برشی و به طور خاص در الماس ها دیده می شود.
منشاء این درخشش چیست؟
ضریب شکست نور بستگی به طول موج آن دارد مثلا ضریب شکست نور آبی از نور قرمز بیشتر است تفاوت ضریب شکست در نورهای رنگی پراکنش نامیده می شود .
پراکنش: ضریب شکست نور بنفش- ضریب شکست نور قرمز
میزان پراکنش در کانیهای مختلف متفاوت است.
دوام:
برخی کانی ها مانند آن دسته از کانی هایی که بر اثر تبخیر آب دریا ایجاد می شوند به آسانی حل شده و واضح است این نوع کانیهای جواهری نادر هستند.
مقاومت در برابر خراش: میزان این مقاومت به سختی جواهر سنگ بستگی دارد. با مقایسه دو کانی متفاوت مثلاً الماس و کوارتز ( ترکیبات اصلی ماسه های داخلی) می توان دریافت که الماس کوارتز را خراش می دهد اما کوارتز نمی تواند بر روی المای خراش ایجاد کند لذا الماس سخت تر از کوارتز است.
در مقیاس موهو( 10کانی در یک توالی مرتب شده اند) تالک نرم ترین کانی و الماس سخت ترین کانی است. سختی تالک1 و کوارتز 7 و الماس 10 است . بیشتر کانی ها با سختی بیش از 7 شکننده اند. این شکنندگی ممکن است به صورت شکست های نامنظم یا رخ باشد.
ارزش:
4 عامل رنگ، شفافیت، برش و وزن قیراط بر ارزش یک جواهر سنگ تاثیر می گذارند.
رنگ: در بخش جداگانه ی دیگری به منشاء ایجاد رنگ در جواهر سنگ ها می پردازیم. رنگ ارزش یک جواهر سنگ را مشخص می کند برخی رنگ ها از سایر رنگ ها مورد پسند تر اند. نوع رنگ از یک سو به وسیله ذوق شخصی تعیین می شود و از سوی دیگر به استاندارد های صنعتی بستگی دارد.( برای مثال الماس)
شفافیت: نواقصی مانند ترک و میان بار ارزش سنگ های جواهری را کاهش می دهند.
برش: جواهر سنگ ها با برش ضعیف ارزش کمی دارند برخی اشتباهات در تعیین سطوح ارزش آنها را پایین می آورد.
وزن قیراط: همواره جواهر سنگ با قیراط بالا بهترین گوهر سنگ نیست.

روش انباره ای

روش استخراج انباره ای به طور عمده در مورد کانسارهای غیر لایه ای پر شیب به کار میرود . و از این لحاظ درکنار روشهای استخراجی مانند استخراج از طبقات فرعی ٬ vcr و تخریب در طبقات فرعی قرار میگیرد. که در دسته بندی هارتمن از روش استخراج انباره ای از روش بدون نگهداری مصنوعی نام برده شده است.

اساس این روش که روشی با استخراج در جهت رو به بالا  و قائم میباشد انبار نمودن حدود 3/2 از سنگ معدنی خرد شده در فضای خالی کارگاه استخراج میباشد . هدف از این کار ایجاد یک سکو برای   انجام عملیات استخراج توسط کارگران و خنثی کردن نیروهای سطحی وارد بر کمر بالا و پایین ماده       معدنی می باشد .

 پیش روی رو به بالا در داخل کارگاهها با برشهای افقی ماده معدنی انجام میگیرد . سنگ پس از استخراج نسبت به حالت بکر خود حدود 30 الی 40 درصد افزایش حجم پیدا میکند بنا بر این باید روزانه این مقدار حجم افزایشی به بیرون منتقل گرددیده و بقیه تا پایان عملیات استخراج به صورت انبار شده در درون کارگاه باقی می ماند

این روش به طور عمده روش دستی بوده و قابلیت مکانیزاسیون آن در قیاس با سایر روشهای استخراج بسیار اندک میباشد .

به سه دلیل عمده در روش انباره ای نمی تون از ماشین آلات مکانیزه استفاده کرد :

 1 )سطح ناصاف ماده معدنی و عدم استحکام آن بعد از عملیات آتشباری

2 ) کوچک بودن فضا برای ماشین آلات بزرگ مکانیزه

 3 )عدم تخلیه مواد خورد شده به دلیل فشرده شدن در اثر رفت و آمد ماشین آلات

ادامه مطلب ...

روش های حفاری در تونلها و بناهای زیر زمینی و مقایسه ی آنها

حفاری در کل به دو گروه تقسیم بندی می‏شود :الف : حفاری مکانیکی
ب : حفاری به روش آتشکاری
در روش آتشکاری سینه کار تونل و فضاهای زیرزمینی محل چالها مشخص می‏شود و بعد از مشخص شدن آکس تونل و با توجه به شکل هندسی فضای زیرزمینی محل چالها مشخص می‏شود و بعد از حفاری توسط دستگاههای حفاری از جمله چکش دستی و یا دریل واگن و یا جامبو و دریل توسط چاشنی و دینامیت خرج گذاری و منفجر می‏گرددکه این روش بیشتر در فضاهای بزرگ کاربرد دارد. حفاری در این فضاها به صورت پله ای انجام می‏گیرد. روش حفاری مکانیکی خود به دو گروه تقسیم بندی می‏شود :
 

 

ادامه مطلب ...